HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

 

Op dinsdag 11 februari is er een lezing over de bevrijding door René Kok van het NIOD

Rene Kok bespreekt aan de hand van aangrijpende foto's uit het omvangrijke fotoarchief van het NIOD de laatste maanden van de Duitse bezetting in 1945.

 

De Hongerwinter trof in het westen van Nederland met name de inwoners van de grote steden. De gevolgen van de honger, kou en Duitse terreur werden gefotografeerd door jonge medewerkers van de in Delft opererende Fotodienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Deze illegaal opererende fotografen legden de Hongerwinter, de bevrijding van Delft en omgeving en het oppakken van NSB'ers op indrukwekkende wijze vast.
Ook gewone Nederlanders fotografeerden me
t hun zorgvuldig bewaarde laatste fotorolletje de langverwachte komst van de geallieerde bevrijders.

 

Op onderstaande foto een fotograaf van de BS aan het werk tijdens de bevrijding van Delft

 


 

René Kok is als historicus en beeldonderzoeker al vele jaren werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Hij is auteur en samensteller van een groot aantal uitgaven over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en fotohistorische publicaties.
Recente uitgaven: Stad in Oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's (2017) en De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945 (2019). zijn laatste boek was genomineerd voor de Libris geschiedenisprijs en was een van de beste boeken van 2019.

 

Een door hem samengestelde fototentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland is momenteel te zien in het centrum van Berlijn. 

 

 

 

 

 

 

Bevrijdingsfeest Amsterdam 1945 foto: Cas Oorthuys

 

 

De lezing van het HGOP vindt plaats op dinsdag 11 februari in 'De Acker' Park Berkenhof 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-

 


Op maandag 9 maart 2020 komt Geert Mak naar Pijnacker voor een lezing over zijn nieuwe boek 'Grote verwachtingen' voor het HGOP

Boekhandel Van Atten is sponsor van deze lezing

 

 

Op 2 januari is de voorverkoop gestart bij Van Atten!

 

In 2020 bestaat het HGOP 60 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid is de bekende Geert Mak gevraagd om voor ons een lezing te geven.


Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Enkele jaren later volgde de 35-delige tv-serie met de schrijver in de hoofdrol. In Europa ging over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode, getekend door twee wereldorlogen, ons heeft gevormd.

Grote verwachtingen gaat over de eerste twee decenia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Geert Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord versus Zuid-Europa, de vluchtelingen.

In de lezing vertelt Mak over de recente geschiedenis zoals alleen hij kan.

 


Geert mak is journalist en schrijver. Hij schreef ondermeer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, de Leipziger Buchpreis en de oeuvereprijs van het Prins Bernard fonds.

 

 

 

Let op: De lezing vindt plaats in de Ontmoetingskerk Klapwijkseweg 91, 2642 AH Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop 19.15 uur

De toegang is gratis voor leden, voor niet leden is het € 10

 


 

 

Donderdag 16 april zal Dr Anton van der Lem een lezing houden over de Tachtigjarige Oorlog

In deze lezing zal hij aandacht besteden aan het Beleg van Leiden en de invloed daarvan op Pijnacker en Den Briel, waar onze excursie dit jaar heen zal gaan.
Dr van der Lemis conservator oude drukken van de Universiteitsbibliotheek in Leiden, Hij schreef "De opstand in de Nederlanden 1568-1648. Het is vertaald in het Duits en Engels. Jos Palm roemde het boek in het Historisch Nieuwsblad.

 

 

 

                                                              Geuzenpenning halve maan 1574

 

 

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 11 februari in 'De Acker' Park Berkenhof 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-

 


 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp:

Kommer en kwel in Pijnacker

 

De tentoonstelling gaat over branden, besmettelijke ziektes, crisis in de economie, verkeersproblemen, stormen en windhozen, instorten van gebouwen al of niet met opzet, dominante huisvrouwen tegen onderdanige echtgenoten. en dat alles in Pijnacker.

 

 

 

 

 

 

 

Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende det onderwerp, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl

 


De komende tentoonstelling heeft als onderwerp 'scholen in Pijnacker'

 

Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende det onderwerp, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl


 

Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com