HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Op donderdag 31 oktober 2019 wordt een lezing verzorgd over Pieter de Hooch, door Prof. Dr. Frans Grijzenhout

Prof. Dr. Frans Grijzenhout is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de Gouden Eeuw en schreef zeer veel boeken en artikelen o.a. over Jan Steen en Johannes Vermeer.

Hij ontdekte de plek van het schilderij Straatje van Vermeer: Vlamingstraat 40-42, waarover een expositie is gehouden in het Rijksmuseum. Ook presenteerde hij het programma "Kunstraadsels" voor omroep Max.

 

Pieter de Hooch is geboren in 1629 in Rotterdam, gestorven in Amsterdam 1684. Hij woonde in Delft van 1652 tot 1660.

Na Johannes Vermeer wordt hij internationaal beschouwd als de Delftse Meester van de Gouden Eeuw.

Van 11 okt 2019 tot 16 februari 2020 komt de eerste overzichtstentoonstelling van hem in het Prinsenhof.

Na vierhonderd jaar komen zijn schilderijen terug naar Delft. Dertig tópstukken. Niet eerder waren er zoveel meesterstukken van hem te zien in Nederland.


 

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 31 oktober 2019 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker.

 

Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden. Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage € 5).


 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp: 

Openbaar vervoer in en om Pijnacker

 

De tentoonstelling ‘Openbaar vervoer in en om Pijnacker’, kunt u in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek bezichtigen. De tentoonstelling hebben de medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP) weer met grote zorg samengesteld.

 


U kunt op het informatiebord van de Spoorwegen komen kijken hoe laat de Hofpleintrein vanaf Pijnacker vertrekt, de maquette van het station Pijnacker met weemoed bewonderen en de prachtige miniatuur treintjes van de Hofpleintrein bezichtigen.

Er zijn veel foto's van het openbaar vervoer via de trekschuit, de paardenomnibus, buurtbus en natuurlijk de Hofpleinlijn.

 

 


Ten slotte nog dit. Heeft u foto’s of voorwerpen die te maken hebben met Pijnacker of gebruiksvoorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis en wilt u deze delen met anderen? U kunt ze dan in bruikleen aan ons afstaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel. 015-3694662 of e-mail: m.vanderkuij@telfort.nl

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om uw vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om met u van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust langs!

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om je vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 


 

Tentoonstelling in voorbereiding:

 

september 2019   Gezelligheidsverenigingen


Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl

 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com