HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Lezing op donderdag 17 januari 2019 over Pijnacker per post.

Deze avond wordt verzorgd door de werkgroep van het Historisch Informatie Punt. Centraal staan de aanzichtkaarten die Pijnacker als onderwerp hebben.

 

 

                                                                              Toren in Koningshof ca. 1930

 

Nadere informatie volgt.Lokatie: bibliotheek julianalaan

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden betalen € 5

 


 

Op woensdag 6 februari 2019 zal Ben Knapen (lid van de eerste Kamer voor de CDA) een lezing geven over het leven van Oldenbarneveld.

In 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarneveld (1547-1619) op het binnenhof werd onthoofd.

Op dertien mei 1619 sprak de tweeënzeventigjarige advocaat zijn laatste woorden tot het volk; "Mannen geloof niet dat ik een landverrader ben. Ik heb oprecht en vroom gehandeld als een goed patriot en die zal ik sterven". En tot de beul: "Maak het kort"

 

 

 

 

Hij was een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks dat was er nog nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum gaat hierin verandering brengen. Van 1 december 2018 t/m 14 april 2019 is de tentoonstelling te zien: "Johan van Oldenbarnevelt; man, macht en moord "

 

Op woensdag 6 februari zal dhr Ben Knapen de lezing houden. Ben Knapen is een journalist en historicus. Hij was correspondent voor het NOS journaal en zes jaar lang hoofdredacteur van NRC handelsblad. 

In het kabinet Rutte l was hij staatssecretaris. Vanaf 2015 is hij namens het CDA senator in de Eerste Kamer en sinds kort is hij leider van de CDA fractie in de Senaat.

Hij is schrijver van het boek : De man en zijn staat, Johan van Oldenbarnevelt 1547-1619. Als biograaf zal hij zijn kennis met ons delen.

 

Lokatie: De Acker

Aanvang: 20.00 uur inloop 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden € 5

 


 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp: 

Verdwenen middenstand deel 2 en horeca

 Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling over ‘verdwenen middenstand’. Veel winkels zijn toen aan bod gekomen en in beeld gebracht, maar een aantal ook niet. Daarom middenstand deel 2 dat wordt gecombineerd met ‘verdwenen horeca’.

 

 

 

Wist je dat we vroeger een paar ‘uitspanningen’ hadden, waar die waren gevestigd en weet je waarom deze horecagelegenheden zo genoemd werden? En wist u dat er cafés waren waar tot op heden een waas van geheimzinnigheid omheen hangt? We hebben ook meerdere illegale kroegen ontdekt. Of waren dat huizen waar uitzonderlijk veel gedronken werd?

 

 

                                                     Bondcafé De Wetering, later Het Spinnewiel aan de Delftsestraatweg

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om je vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 


 

Tentoonstellingen in voorbereiding:

januari 2019          Aanzichten van Pijnacker

mei 2019               Verkeer en vervoer, o.a. de Hofpleinlijn

september 2019   Gezelligheidsverenigingen


Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl


 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com