HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Op maandag 15 oktober is er een lezing over Escher door Micky Piller


Maurits Cornelis Escher (Leeuwarden17 juni 1898 – Hilversum27 maart 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsnedenhoutgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

 

Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Kristallografen en wiskundigen ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema's uit hun vakgebieden. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer)boeken gebruikt. In de jaren zestig werd zijn werk – tot Eschers verbazing – vanwege de fantastische parallelle werelden door hippies en popsterren omarmd.

 

Hij creëerde onmogelijke ruimtelijke objecten. Een voorbeeld hiervan is Klimmen en dalen. Op deze prent lopen mensen op een soort wenteltrap met maar één wenteling, maar waarvan begin en einde aan elkaar zijn vastgemaakt, zodat de mensen steeds kunnen klimmen zonder ooit hoger te komen.

Andere voorbeelden zijn Belvedere, waarop een onmogelijke kubus wordt afgebeeld, en Waterval, waarop een onmogelijke driehoek wordt afgebeeld.

 

Dit jaar is er een tentoonstelling over Escher in de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden en uiteraard in Den Haag in het Eschermuseum.

 

Micky Piller is een expert op het gebied van Escher. Zij studeerde in Gent kunstgeschiedenis en studeerde af op Marcel Duchamp. Ze was journaliste bij HP en NRC en was van 2002 tot 2015 eerste conservator in het Eschermuseum in het Paleis. Zij schreef een baanbrekend werk over Escher met name voor een tentoonstelling in Rio de Janeiro. Ze werd ridder in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor de grote inpuls die zij het werk van Escher nationaal en Internationaal heeft gegeven.

 

 

 

 

 

Lokatie: De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Eentree: voor leden gratis, niet leden € 5

 


 

Op 14 november 2018 houdt Frits van Oostrom een lezing over Jan van Brederode.

-----------Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Boekhandel van Atten ----------


Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling.

Hij nam deel aan de Slag bij Azincourt in 1415, sneuvelde en eindigde in een naamloos graf
Het boek van van Oostrom "Nobel streven "reconstrueert de loop van dit bizarre leven
tot in verbluffende details. Bevlogen en vol geestdrift geschreven.

 

Rechercheur van de Middeleeuwen, zo werd Frits van Ooststrom door Bas Blokker in de NRC omschreven
Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar en winnaar van o.a de AKO literatuurprijs en de Spinozaprijs. Hij was voorzitter van de Commissie die de Nederlandse Canon in 2006 presenteerde. Als geen ander weet hij in lezingen de duister Middeleeuwen tot leven te wekken.


Frits van Oostrom heeft onlangs de Gouden Penning uitgereikt gekregen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst, Hij is de eerste Nederlander die deze belangrijke penning gekregen heeft!

Het boek is een van de vijf genomineerden in de strijd om de Libris Geschiedenisprijs, waarvan op 28 oktober de uitreiking volgt. Inmiddels zijn er al 600.000 exemplaren van deze biografie verkocht.


Lokatie: De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden €5

 


Op woensdag 6 februari 2019 zal Ben Knapen (lid van de eerste Kamer voor de CDA) een lezing geven over het leven van Oldenbarneveld.

In 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarneveld (1547-1619) op het binnenhof werd onthoofd.

Op dertien mei 1619 sprak de tweeënzeventigjarige advocaat zijn laatste woorden tot het volk; "Mannen geloof niet dat ik een landverrader ben. Ik heb oprecht en vroom gehandeld als een goed patriot en die zal ik sterven". En tot de beul: "Maak het kort"

 

 

 

 

Hij was een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks dat was er nog nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum gaat hierin verandering brengen. Van 1 december 2018 t/m 14 april 2019 is de tentoonstelling te zien: "Johan van Oldenbarnevelt; man, macht en moord "

 

Op woensdag 6 februari zal dhr Ben Knapen de lezing houden. Ben Knapen is een journalist en historicus. Hij was correspondent voor het NOS journaal en zes jaar lang hoofdredacteur van NRC handelsblad. 

In het kabinet Rutte l was hij staatssecretaris. Vanaf 2015 is hij namens het CDA senator in de Eerste Kamer en sinds kort is hij leider van de CDA fractie in de Senaat.

Hij is schrijver van het boek : De man en zijn staat, Johan van Oldenbarnevelt 1547-1619. Als biograaf zal hij zijn kennis met ons delen.

 

 


 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp: 

Verdwenen middenstand deel 2 en horeca

 Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling over ‘verdwenen middenstand’. Veel winkels zijn toen aan bod gekomen en in beeld gebracht, maar een aantal ook niet. Daarom middenstand deel 2 dat wordt gecombineerd met ‘verdwenen horeca’.

 

 

 

Wist je dat we vroeger een paar ‘uitspanningen’ hadden, waar die waren gevestigd en weet je waarom deze horecagelegenheden zo genoemd werden? En wist u dat er cafés waren waar tot op heden een waas van geheimzinnigheid omheen hangt? We hebben ook meerdere illegale kroegen ontdekt. Of waren dat huizen waar uitzonderlijk veel gedronken werd?

 

 

                                                     Bondcafé De Wetering, later Het Spinnewiel aan de Delftsestraatweg

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om je vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 


 

Tentoonstellingen in voorbereiding:

januari 2019          Aanzichten van Pijnacker

mei 2019               Verkeer en vervoer, o.a. de Hofpleinlijn

september 2019   Gezelligheidsverenigingen


Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl


 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com