HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

 


 Op donderdag 3 mei 2018 is de lezing: boerenleven in Pijnacker

Het boerenleven spreekt bij vrijwel iedereen tot de verbeelding. Velen hebben een voorouder, die boer of boerin was. Men heeft er een nostalgisch beeld bij, maar de praktijk leert dat er hard gewerkt moest worden en dat het leven op de boerderij niet altijd over rozen ging.

In dagboeken uit ons archief, lezen wij over slecht weer, veepest en misoogsten. Desondanks bleef het boerenbedrijf soms generaties lang in de familie. In 1916 waren er nog 86 boerenbedrijven in Pijnacker, en nu? U krijgt het allemaal te horen op de lezing!

 

            

Van Vliet en zonen

 

 

Deze avond vindt plaats op donderdag 3 mei a.s. in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Ook belangstellende niet-leden zijn van harte welkom (bijdrage 5 Euro).

 

 

Gerard Tas haalt de koeien van stal

 

 


 

Op 14 november 2018 houdt Frits van Oostrom een lezing over Jan van Brederode.


Frits van Oostrom heeft onlangs de Gouden Penning uitgereikt gekregen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst, Hij is de eerste Nederlander die deze belangrijke penning gekregen heeft!

 

Nader informatie volgt


Lokatie: De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden €5 

 


De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp:

Pijnacker in de winter

In de crisistijd rond 1933 werden hardrijwedstrijden georganiseerd met prijzen als een ham, een worst of een zijde spek. Er werd fanatiek gestreden op 10 januari 1941 op de veilinghaven in Pijnacker.

Op dezelfde dag werd een wedstrijd “schoonrijden” uitgeschreven met voorschriften als ”dat de knieën gestrekt zullen zijn en er geen misslagen worden gemaakt”.

 

 

 

De winter van 1941-1942 was de koudste sinds 1789. De Laanvaart en de Plas van Buijsen waren tot op de bodem bevroren en veel vissen overleefden het niet. In de hongerwinter 1944-1945 was er niet meer tegen de kou op te stoken er was zelfs sprake van weersoverlast, met hier en daar meer dan 40 centimeter sneeuw. Pas halverwege maart kwam er een einde aan de winter. 

 


Als u nog foto’s of voorwerpen betreffende dit onderwerp heeft, die u in bruikleen aan ons wilt  afstaan, houden wij ons van harte aanbevolen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel. 015-3694662 of via e-mail: m.vanderkuij@telfort.nl

 

De medewerkers van het HIP zijn regelmatig in het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek aanwezig voor het beantwoorden van vragen. De eerstvolgende dagdelen waar op zij aanwezig zijn staan vermeld op een bordje op de tafel in het HIP.

 


 

De tentoonstellingen erna zullen als onderwerpen hebben:

Het boerenleven

Middenstand deel 2 en horeca

 

Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen die je in bruikleen aan ons wilt afstaan dan houden wij ons van harte aanbevolen. Hiervoor kan je contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl.

 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com