HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Op donderdag 6 september is er een thema-avond over de verdwenen middenstand en horeca in Pijnacker.

Een paar jaar geleden hielden wij een lezing met een tentoonstelling over ‘verdwenen middenstand’. Veel winkels zijn toen aan bod gekomen en in beeld gebracht, maar een aantal ook niet. Daarom middenstand deel 2 dat we willen combineren met ‘verdwenen horeca’.

 

 

 

Wist u dat we vroeger een paar ‘uitspanningen’ hadden, waar die waren gevestigd en weet u waarom deze horecagelegenheden zo genoemd werden? En wist u dat er cafés waren waar tot op heden een waas van geheimzinnigheid omheen hangt? We hebben ook meerdere illegale kroegen ontdekt. Of waren dat huizen waar uitzonderlijk veel gedronken werd?

 

 

 

                                                                    Bondcafé De Wetering, later Het Spinnewiel

 

Over ditzelfde onderwerp, verdwenen middenstand en verdwenen horeca, kunt u vanaf 3 september in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland een nieuwe tentoonstelling bezichtigen, die de medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP) weer met grote zorg hebben samengesteld.

 

Ten slotte nog dit. Heeft u foto’s of voorwerpen die te maken hebben met Pijnacker of gebruiksvoorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis en wilt u deze delen met anderen? U kunt ze dan in bruikleen aan ons afstaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel. 015-3694662 of e-mail: m.vanderkuij@telfort.nl

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om uw vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om met u van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 

 

Lokatie: Bibliotheek Juliananlaan

Aanvang: 20.00 uur inloop vanaf 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden € 5


 

Op maandag 15 oktober is er een lezing over Escher door Mickey Piller

Dit jaar is er een tentoonstelling over Escher in de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden en uiteraard dichterbij in Den Haag het Eschermuseum.

 

Mickey Piller is een expert op het gebied van Escher. Zij studeerde in Gent kunstgeschiedenis en studeerde af op Marcel Duchamp. Ze was journaliste bij HP en NRC en was van 2002 tot 2015 eerste conservator in het Eschermuseum in het Paleis. Zij schreef een baanbrekend werk over Escher met name voor een tentoonstelling in Rio de Janeiro. Ze werd ridder in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor de grote inpuls die zij het werk van Escher nationaal en Internationaal heeft gegeven.

 

 

 

 

 

Lokatie: De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Eentree: voor leden gratis, niet leden € 5


 

Op 14 november 2018 houdt Frits van Oostrom een lezing over Jan van Brederode.


Frits van Oostrom heeft onlangs de Gouden Penning uitgereikt gekregen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst, Hij is de eerste Nederlander die deze belangrijke penning gekregen heeft!

Bovendien staat hij voor zijn nieuwe boek "Nobel streven" genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs waarvan de prijsuitreiking op 28 oktober is!

 

Nader informatie volgt


Lokatie: De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden €5

 

 

 


De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp:

Het boerenleven

 Het boerenleven spreekt bij vrijwel iedereen tot de verbeelding. Velen hebben een voorouder, die boer of boerin was. Men heeft er een nostalgisch beeld bij, maar de praktijk leert dat er hard gewerkt moest worden en dat het leven op de boerderij niet altijd over rozen ging.

 

In dagboeken uit ons archief, lezen wij over slecht weer, veepest en misoogsten. Desondanks bleef het boerenbedrijf soms generaties lang in de familie. In 1916 waren er nog 86 boerenbedrijven in Pijnacker.

De tentoonstelling is in de bibliotheek aan de Julianalaan in Pijnacker

 

 

 

Vader en zonen Van Vliet aan de 

 

 

 

 

Gerard Tas haalt de koeien van stal

 

De medewerkers van het HIP zijn op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur in het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

 


 

De tentoonstelling vanaf 3 september zal als onderwerp hebben: 

Verdwenen middenstand deel 2 en horeca

 Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling over ‘verdwenen middenstand’. Veel winkels zijn toen aan bod gekomen en in beeld gebracht, maar een aantal ook niet. Daarom middenstand deel 2 dat wordt gecombineerd met ‘verdwenen horeca’.

 

 

 

Wist je dat we vroeger een paar ‘uitspanningen’ hadden, waar die waren gevestigd en weet je waarom deze horecagelegenheden zo genoemd werden? En wist u dat er cafés waren waar tot op heden een waas van geheimzinnigheid omheen hangt? We hebben ook meerdere illegale kroegen ontdekt. Of waren dat huizen waar uitzonderlijk veel gedronken werd?

 

 

                                                     Bondcafé De Wetering, later Het Spinnewiel aan de Delftsestraatweg

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om je vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 

 

Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen die je in bruikleen aan ons wilt afstaan dan houden wij ons van harte aanbevolen. Hiervoor kan je contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl.

 

 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com