HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Op donderdag 31 oktober 2019 wordt een lezing verzorgd over Pieter de Hooch, door Prof. Dr. Frans Grijzenhout

Prof. Dr. Frans Grijzenhout is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de Gouden Eeuw en schreef zeer veel boeken en artikelen o.a. over Jan Steen en Johannes Vermeer.

Hij ontdekte de plek van het schilderij Straatje van Vermeer: Vlamingstraat 40-42, waarover een expositie is gehouden in het Rijksmuseum. Ook presenteerde hij het programma "Kunstraadsels" voor omroep Max.

 

 

 

 

Pieter de Hooch is geboren in 1629 in Rotterdam, gestorven in Amsterdam 1684. Hij woonde in Delft van 1652 tot 1660.

Na Johannes Vermeer wordt hij internationaal beschouwd als de Delftse Meester van de Gouden Eeuw.

Van 11 okt 2019 tot 16 februari 2020 komt de eerste overzichtstentoonstelling van hem in het Prinsenhof.

Na vierhonderd jaar komen zijn schilderijen terug naar Delft. Dertig tópstukken. Niet eerder waren er zoveel meesterstukken van hem te zien in Nederland.

 

 

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 31 oktober 2019 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker.

 

Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden. Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage € 5).

 


 

Op donderdag 21 november wordt een lezing verzorgd over De jonge Rembrandt door drs. Max Put

Deze lezing is wellicht aanleiding om de tentoonstelling te gaan bezoeken die Museum De Lakenhal organiseert. Het museum presenteert van november 2019 tot februari 2020 de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star.

Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam.

Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. 

 

 

De tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt Harmensz. van Rijn zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. Rembrandts werk, ook uit zijn eerste tien jaren, getuigt van een uitzonderlijk talent.

De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer.

In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw.

Max Put is zelfstandig kunsthistoricus en verzorgt al jaren cursussen, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen voor verschillende opdrachtgevers. De onderwerpen die hij behandelt zijn breed, met een accent op schilderkunst van de Gouden Eeuw.

 

 

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 21 november in 'De Acker' Park Berkenhof 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-

 


Op dinsdag 11 februari is er een lezing over de bevrijding door René Kok van het NIOD

Nadere informatie volgt

 

 

 

 

Bevrijdingsfeest Amsterdam 1945 foto: Cas Oorthuys

 

 

De lezing van het HGOP vindt plaats op donderdag 21 februari in 'De Acker' Park Berkenhof 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-

 


Op maandag 9 maart 2020 komt Geert Mak naar Pijnacker voor een lezing over zijn nieuwe boek 'Grote verwachtingen' voor het HGOP

Boekhandel Van Atten is sponsor van deze lezing

 

In 2020 bestaat het HGOP 60 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid is de bekende Geert mak gevraagd om voor ons een lezing te geven.


Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Enkele jaren later volgde de 35-delige tv-serie met de schrijver in de hoofdrol. In Europa ging over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode, getekend door twee wereldorlogen, ons heeft gevormd.

Grote verwachtingen gaat over de eerste twee decenia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Geert Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord versus Zuid-Europa, de vluchtelingen.

In de lezing vertelt Mak over de recente geschiedenis zoals alleen hij kan.

 


Geert mak is journalist en schrijver. Hij schreef ondermeer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, de Leipziger Buchpreis en de oeuvereprijs van het Prins Bernard fonds.

 

 

 

Let op: De lezing vindt plaats in de Ontmoetingskerk Klapwijkseweg 91, 2642 AH Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop 19.15 uur

De toegang is gratis voor leden, voor niet leden is het € 10

 


 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp: 

Pijnacker uit de hoogte.

 

Heeft u Pijnacker wel eens kunnen bekijken vanuit een helikopter, zeppelin of vanaf één van de kerktorens?  Zo niet dan kunt u Pijnacker alsnog in Madurodam-formaat op de tentoonstelling bewonderen. U zult zien hoe de nieuwe wijken er van bovenaf uitzien en u verbazen hoe Pijnacker uit zijn jasje groeit.

 ‘Pijnacker uit de hoogte’, kunt u in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland bezichtigen,

 

 

Heeft u foto’s of voorwerpen die te maken hebben met Pijnacker of gebruiksvoorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis en wilt u deze delen met anderen? U kunt ze dan in bruikleen aan ons afstaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel. 015-3694662 of e-mail: m.vanderkuij@telfort.nl

 

 

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om uw vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om met u van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust langs!

 


 

 

Tentoonstelling in voorbereiding:

 

januari 2020   

 

Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl

 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com