HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Lezing op donderdag 17 januari 2019 over Pijnacker per post.

In de eerste plaats willen wij je een gelukkig nieuwjaar toewensen met veel mooie historische lezingen. De eerste lezing wordt verzorgd door de Hippers en vindt plaats op donderdag 17 januari 2019 met als onderwerp ‘Pijnacker per post’.

 

Wat kunt u op deze avond verwachten: een scala aan weetjes over de post in het algemeen en post van en naar Pijnacker in het bijzonder met mooie plaatjes en al wat onze voorouders naar elkaar hebben geschreven.

Het wordt een vrolijke avond. De Hippers hebben al heel wat afgelachen en voor u veel verzameld over alle kommer en kwel, vreugdevolle belevenissen, gelukwensen en de vele groeten die we naar elkaar stuurden.

 

Waarom beschreef men bijvoorbeeld de voorzijde van ansichtkaarten?

En waarom koos men ervoor onder de postzegel nog mededelingen te doen???

En hoe werden ansichtkaarten gekleurd, lang voordat dit technisch mogelijk was.  

 

 

 

De avond vindt plaats op donderdag 17 januari 2019 in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Ook belangstellende niet-leden zijn van harte welkom (bijdrage 5 Euro).

 

Over hetzelfde onderwerp, Pijnacker per post, kunt u vanaf 14 januari 2019 in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland een nieuwe tentoonstelling bezichtigen, die de medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP) weer met grote zorg hebben samengesteld.

 

Ten slotte nog dit. Heeft u foto’s of voorwerpen die te maken hebben met Pijnacker of gebruiksvoorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis en wilt u deze delen met anderen? U kunt ze dan in bruikleen aan ons afstaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, tel. 015-3694662 of e-mail: m.vanderkuij@telfort.nl

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om uw vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om met u van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust langs!

Voor nadere informatie over onze lezingen en andere activiteiten kunt u contact opnemen met het bestuur van het HGOP. Kijk hiervoor op www.hgop-pijnacker.nl.

 

 

                                                                              Toren in Koningshof ca. 1930

Lokatie: bibliotheek julianalaan

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden betalen € 5

 


 

Op woensdag 6 februari 2019 zal Ben Knapen (fractievoorzitter CDA in de eerste Kamer) een lezing geven over het leven van Oldenbarneveld.

In 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarneveld (1547-1619) op het binnenhof werd onthoofd.

Op dertien mei 1619 sprak de tweeënzeventigjarige advocaat zijn laatste woorden tot het volk; "Mannen geloof niet dat ik een landverrader ben. Ik heb oprecht en vroom gehandeld als een goed patriot en die zal ik sterven". En tot de beul: "Maak het kort"

 

 

 

 

Hij was een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks dat was er nog nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum gaat hierin verandering brengen. Van 1 december 2018 t/m 14 april 2019 is de tentoonstelling te zien: "Johan van Oldenbarnevelt; man, macht en moord "

 

Op woensdag 6 februari zal dhr Ben Knapen de lezing houden. Ben Knapen is een journalist en historicus. Hij was correspondent voor het NOS journaal en zes jaar lang hoofdredacteur van NRC handelsblad. 

In het kabinet Rutte l was hij staatssecretaris. Vanaf 2015 is hij namens het CDA senator in de Eerste Kamer en sinds kort is hij leider van de CDA fractie in de Senaat.

Hij is schrijver van het boek: De man en zijn staat, Johan van Oldenbarnevelt 1547-1619. Als biograaf zal hij zijn kennis met ons delen.

 

Lokatie: De Acker

Aanvang: 20.00 uur inloop 19.30 uur

Entree: voor leden gratis, niet leden € 5

 


 

Op donderdag 21 maart is er een lezing over Cornelis Pijnacker door Paul Brood

In 1570 werd Cornelis Pijnacker geboren in een van de grootste boerenhoeves in het oude dorp van Pijnacker, toen "An de Kerck" genaamd. De hoeve heette Kerckhoven en stond vlak bij de nieuwe oude "scheve" toren. Over deze Pijnackernaar is nu een uitgebreide biografie gepubliceerd door Paul Brood.

 

 

Geleerde, ambitiueus, avontuurlijk, reislustig, ongedurig dat zijn zijn eigenschappen. 

Cornelis Pijnacker (1570-1645) bewoog zich op eigenzinnige wijze in de academische wereld van Leiden en Groningen. Hij was een goed docent, onderhield een uitgebreid netwerk in de bovenlaag van de Nederlandse Republiek. Hij kende Hugo de Groot persoonlijk en was bevriend met de rector van de Groninger universiteit Ubbo Emmius.

Maar hij had ook politieke belangstelling. In 1622 nam hij de opdracht van de Staten Generaal aan om als gezant naar Noord-Afrika te gaan en in 1625 ging hij opnieuw naar dit gebied dat toen Barbarije heette.

Later ging hij in Drenthe aan de slag als jurist en maakte daar in 1634 de eerste kaart van de provincie. Als 66-jarige werd hij hoogleraar in Franeker, waar hij op 75-jarige leeftijd overleed.

Het verhaal geeft een verassend goed beeld van de Nederlandse samenleving in de gouden Eeuw, waarin de oorlog en de geloofsstrijd voortdurend aan de orde zijn.

 


Kaart van Drenthe gemaakt door Cornelis Pijnacker


Locatie; De Acker

Aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Entree voor leden gratis, niet-leden € 5


 

 

De huidige tentoonstelling heeft als onderwerp: 

Verdwenen middenstand deel 2 en horeca

 Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling over ‘verdwenen middenstand’. Veel winkels zijn toen aan bod gekomen en in beeld gebracht, maar een aantal ook niet. Daarom middenstand deel 2 dat wordt gecombineerd met ‘verdwenen horeca’.

 

 

 

Wist je dat we vroeger een paar ‘uitspanningen’ hadden, waar die waren gevestigd en weet je waarom deze horecagelegenheden zo genoemd werden? En wist u dat er cafés waren waar tot op heden een waas van geheimzinnigheid omheen hangt? We hebben ook meerdere illegale kroegen ontdekt. Of waren dat huizen waar uitzonderlijk veel gedronken werd?

 

 

                                                     Bondcafé De Wetering, later Het Spinnewiel aan de Delftsestraatweg

 

De Hippers zijn iedere zaterdagochtend van 11.00-13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om je vragen te beantwoorden, voorwerpen of foto’s in ontvangst te nemen of om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van Pijnacker. Kom gerust eens langs!

 


 

Tentoonstellingen in voorbereiding:

januari 2019          Aanzichten van Pijnacker

mei 2019               Verkeer en vervoer, o.a. de Hofpleinlijn

september 2019   Gezelligheidsverenigingen


Als je foto's of voorwerpen hebt betreffende deze onderwerpen, die je in bruikleen aan ons wilt afstaan, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Graag hiervoor contact opnemen met Mieke van der Kuij, telefoon 015-3694662 of via e-mail m.vanderkuij@telfort.nl


 


Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com