HGOP, pijnacker
z website 1.1 hervormde toren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.2 rk kerktoren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.3 witte huis

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.4 1647

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.5 cjmv

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

Hip tentoonstelling “De molens van Pijnacker” 2011-2

Tentoonstelling “De molens van Pijnacker” (2011)

De aankondiging van de tentoonstelling
De bijbehorende lezing ‘Wonen in een molen’ werd op 7 april gehouden door molenaar Aad Schouten

De  tentoonstelling in het 3e kwartaal 2011 had als thema “Polders en molens”.  Pijnacker is letterlijk gebouwd in de polders. Er zijn in Pijnacker 9 polders en 14 molens bekend.

Bij het ontstaan van ons grondgebied is het land eeuwenlang overstroomd door binnendringend zeewater. Op veel plaatsen zijn dikke veenlagen ontstaan. Door de klei afzettingen werd het land hoger  totdat de zee zich definitief terugtrok en drassige weilanden overbleven. De polders zijn ontstaan door het droogmalen van al bestaande- en/of door uitvening ontstane plassen. De strijd tegen het water heeft ons al eeuwen bezig gehouden. Het is dan ook logisch dat in Pijnacker zoveel molens hebben gestaan.

In 1519 bestonden reeds de 4  molens aan de Rijskade/Overgauwseweg.  Deze 4 molens hielden de 655 ha grote Oude of Hoge polder droog. In 1574 zijn de molens vernietigd door de Spanjaarden, tijdens het beleg van Leiden. Later werden ze weer opgebouwd, omdat ze onmisbaar waren voor de Pijnackerse polder.

Helaas zijn er van het hele vroegere molenbestand slechts twee molenrompen overgebleven, één aan de Molenlaan en één aan de Noordeindseweg.

Kaart met molens
Hertogmolentje
Noordmolen uit 1604
Zuidmolen aan de Overgauwseweg