HGOP, pijnacker
z website 1.1 hervormde toren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.2 rk kerktoren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.3 witte huis

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.4 1647

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.5 cjmv

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

Hip tentoonstelling “Oorlog en vrede” 2012-2

Tentoonstelling “Oorlog en vrede” (2012)

4 mei 1945 Neergestort vliegtuig nabij de molenlaan

In het  2e kwartaal 2012 was een tentoonstelling te zien met als thema Oorlog en Vrede: Niet alleen over Pijnacker tijdens de wereldoorlogen en de bevrijding, maar ook over het onafhankelijkheidfeest in 1913 (100 jaar onafhankelijkheid van Frankrijk) en verder terug in de geschiedenis. Zoals de Franse tijd en het Beleg van Leiden in 1573. Het accent lag echter op de eerste en de tweede  wereldoorlog.

We zijn er klaar voor

Op 12 april hadden we als Hippers voor het eerst de lezing voorbereid. Spannend moment, werkt alles, slaat het aan bij het publiek?

1913 Onafhankelijkheidsfeest
Nel vertelde het verhaal van ene S te P.
Canadezen op de Westlaan, mei 1945
Katwijkerlaan/Vlielandseweg bevrijdingsdag

Er werden veel spullen en foto’s getoond die pasten bij het thema. We waren in het bezit gekomen van 2 korte filmpjes, waarvan één van 1 mei 1940 toen de pontonniers in Pijnacker  beëdigd werden op het veiling terrein door burgemeester P. van de Helm en vervolgens een brug bouwden in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het 2e filmpje betrof  een interview van Jan Wenteler met Pastoor Raadschelders en Nol van de Helm bij de viering van 50 jaar bevrijding. Pastoor Raadschelders heeft als kapelaan  in de oorlog een belangrijke rol gespeeld bij het verzet bij het onderbrengen van onderduikers.