HGOP home
Komende activiteiten
Lezingen HGOP
HIP informatiepunt
Oude ansichtkaarten
Foto's oud Pijnacker
Geschiedenis
De vereniging HGOP
Lid worden / contact
Interessante links

Op 8 augustus 2022 is Mieke van der Kuij op 86 jarige leeftijd overleden. Zij was de coordinator en motor van het Historisch Informatie Punt. Met haar gedrevenheid en inzet heeft zij zeer veel voor de vereniging betekend.

Zij deed onderzoek naar de geschiedenis van Pijnacker en coördineerde driemaal per jaar de thema-avond over een Pijnacker onderwerp en de samenstelling van tentoonstellingen in de bibliotheek. Ook was zij medesamensteller van historische boeken.

Wij zijn haar veel dank verschuldigd.

 

 

 

 


Op woensdag 11 januari "The making of" het plaatjesboek. Nadere informatie volgt.
 

Op donderdag 9 februari 2023 komt Luc Panhuysen naar Pijnacker voor een lezing over Maarten Tromp en de armada van 1639.  

Bijna 4 eeuwen geleden was er een cruciale krachtmeting in die Tachtigjarige oorlog, waarin Maarten Tromp een hoofdrol speelde. Een belangrijk moment in onze vaderlandse geschiedenis in de zeventiende eeuw!

Maarten Harpertszoon Tromp (1598 – 1653) ging op zijn negende naar zee als scheepsjongen op de Olifantstromp, het fregat waarop zijn vader kapitein was. Maarten leerde lezen, schrijven en rekenen. Later in 1613 ging Maarten werken op een Rotterdamse werf om zijn moeder en drie zusters te onderhouden, want zijn vader was omgekomen tijdens een zeeroversoverval.

In 1617 werd hij kwartiermeester bij de marine op de konvooivaart en in de jaren daarna bevorderd tot stuurman. Na verschillende functies in de zeevaart werd Maarten Tromp in 1637 benoemd tot admiraal. Op dat moment stond ons vaderland er maritiem gezien slecht voor. Spanje rukte op zee op. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. Twee jaar later zou Maarten Tromp de Spaanse opmars definitief een halt toeroepen door de Spaanse armada vernietigend te verslaan. Hoe was dit mogelijk?

 

Luc Panhuysen weet in zijn nieuwste boek het optreden van Maarten Tromp als een helder verhaal in onze vaderlandse geschiedenis te vertellen. Door gedegen historisch onderzoek en meeslepend vertelwerk heeft hij het prachtige geschiedenisboek “Het monsterschip” geschreven, dat leest als een roman.

    

Luc Panhuysen (1962) is historicus en journalist. Na zijn studie werkte hij tien jaar bij het oudste opinieblad van Nederland: de Groene Amsterdammer. Hij heeft verschillende bekende boeken geschreven, waaronder ‘Het Rampjaar 1672’ en ‘De ware vrijheid’ over Johan en Cornelis de Wit.

Afgelopen jaar was hij nauw betrokken bij de tentoonstelling  ‘Rampjaar” in het Haags Historisch Museum en was hij frequent te zien op de televisie in de serie ‘Het rampjaar 1672’.

 

 

 

 

Afbeelding:  Delft, oude graf van Jan Tromp

 

 

 

 


 

  

 

De huidige tentoonstelling van het HIP heeft als onderwerp:

Met verbeelding op pad

De titel “met verbeelding op pad” knipoogt naar de Verbeelding die van 23 tot 25 september plaats zal vinden in Pijnacker, maar verwijst vooral naar onze manier van kijken als we een wandeling maken door het dorp.

 

 

Die denkbeeldige wandeling leidt ons langs de Noordweg, de Oostlaan, de Kerkweg en de Westlaan, de oudste wegen/lanen van ons dorp. We kijken terug in de tijd, maar worden ook attent gemaakt op zaken waar we normaal gesproken langs lopen zonder ze te zien. Daarbij valt te denken aan gevelstenen, namen op huizen, bijzondere elementen in gebouwen, maar dus ook vergelijkingen tussen “ooit en nu”.

 

 

 


 

Restauratie glas-in-loodraam

Het HGOP bezit een glas-in-loodraam met het wapen van Pijnacker. Het lood was volledig vergaan en bijna verpulverd.

Dankzij donaties van leden van het HGOP kon het raam gerestaureerd worden.

 

 

 


 

 

De Historische Vereniging Oud-Pijnacker maakt voor haar activiteiten gebruik van de volgende lokaties:

 

Ontmoetingscentrum De Acker                  Bibliotheek Oostland, vestiging Pijnacker

Park Berkenoord 2                                     Julianalaan 47

 

to Top of Page

HGOP | hgop.pijnacker@gmail.com