HGOP, pijnacker
z website 1.1 hervormde toren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.2 rk kerktoren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.3 witte huis

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.4 1647

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.5 cjmv

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing: De wederopbouw van Rotterdam

22 april 2025 - 20:00 - 22:00

Als bekend valt Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnen.

Mariniers vertragen een snelle doortocht van de Duitsers met heldhaftig optreden bij de Maasbruggen in Rotterdam. Dat zint de vijandige legerstaf niet, waarop besloten wordt met een bombardement op 14 mei 1940 het verzet te breken. Het gevolg is, dat Duitse vliegtuigen net voor half twee in de middag in een kwartier tijd zo’n 1300 bommen afwerpen boven Rotterdam. Even later ligt een groot deel van de binnenstad in puin en vergroot een grote brand het leed. Tegen de 1000 dodelijke slachtoffers, een veelvoud van gewonden, tachtigduizend mensen dakloos. Nederland capituleert de volgende dag.

Ir. Witteveen

Al op 18 mei 1940 krijgt Ir W.G. Witteveen -in zijn functie die we nu directeur gemeentewerken zouden noemen- opdracht om zo snel mogelijk een wederopbouwplan te ontwerpen om daarmee de invloed van de bezetters voor te zijn. In september is zijn plan klaar. Intussen wordt er hard gewerkt om de stad vrij te maken van puin.

Door de oorlogssituatie stagneert de wederopbouw. Na het puinruimen en slopen van onherstelbare gebouwen worden er noodwoningen en noodwinkelcomplexen gebouwd. Echte bouwactiviteiten komen nauwelijks van de grond. Op 1 juli 1942 wordt bovendien een bouwstop ingesteld.

Gedurende de oorlog veranderen de ideeën over de herbouw van de stad. Witteveen haakt af en gaat in april 1944 met ziekteverlof. Zijn assistent Cornelis van Traa volgt hem op. Hij ontwerpt een volledig nieuw “basisplan”. Geïnspireerd door het gedachtengoed van Het Nieuwe Bouwen wordt dit plan de blauwdruk voor de wederopbouw van Rotterdam. In het centrum en in nieuwe woonwijken is het effect nog steeds in volle omvang zichtbaar. Denk maar aan het stratenpatroon met grote verkeerswegen door het centrum en het wonen dat naar de buitenwijken is verplaatst.

Henk Stroeve

Henk Stroeve heeft zich na zijn pensionering als commissaris van politie in Rotterdam verdiept in de geschiedenis van Rotterdam. Hij is een van de vele gidsen van het Gilde Rotterdam en heeft bezoekers geleid door de krochten van de Maastunnel. Tegenwoordig legt hij zich met name toe op lezingen.

Tijdens de presentatie over de wederopbouw van Rotterdam wordt aan de hand van vooroorlogse en recentere beelden de impact van het bombardement en de wederopbouw van Rotterdam getoond.

Beelden van na het bombardement en de situatie daarvoor

 

Wanneer: donderdag 22 april 2025

Locatie: ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker.

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Gratis toegang voor leden, voor niet-leden € 5,- (Contant te betalen aan de zaal)

Gegevens

Datum:
22 april 2025
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

De Acker Pijnacker
Park Berkenoord 2
Pijnacker,
+ Google Maps