HGOP, pijnacker
z website 1.1 hervormde toren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.2 rk kerktoren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.3 witte huis

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.4 1647

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.5 cjmv

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

Monumenten

Monumenten

In Pijnacker, Delfgauw en Oude Leede zijn 13 panden en objecten aangewezen als rijksmonument en 48 als gemeentelijke monument. Daarnaast zijn er nog meer historische gebouwen.

 

Een rijksmonument is van nationale betekenis, een gemeentelijk monument is van plaatselijk algemeen belang. De gemeente wordt over de monumenten geadviseerd door de stichting Dorp, Stad en Land.

Het HGOP houdt in de gaten wat er op het gebied van monumenten gebeurt en reageert als dat nodig is. Soms met succes zoals bij het behoud van de monumentale boerderij Noordweg 29 en soms zonder succes zoals bij de sloop van het stationsgebouw.

Op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vind je het Rijksmonumentenregister en veel informatie over onderhoud van Rijksmonumenten. De gemeentelijke monumentenlijst vind je HIER.

Een zeer interessant document over de monumenten en beeldbepalende panden in het centrum van Pijnacker is de Inventarisatie Erfgoed in Centrum Pijnacker.

Altijd leuk is het bezoeken van monumenten tijdens het Openmonumentenweekend in september.

Dossiers van historische gebouwen.

Van veel boerderijen en enkele andere gebouwen is een inventarisatie gemaakt van de vroegere eigenaren en bewoners, de kadastergegevens en de aan- en verkoop van gronden . Ook zijn afbeeldingen toegevoegd. De dossiers zijn in opbouw. Mocht je aanvullende gegevens of opmerkingen hebben mail dan naar hip@hgop-pijnacker.nl.

Delftsestraatweg 26 26a korenmolen met woning Pijnaker-vGelder-vdMarel

Monnikenweg 23 Munnikenhoeve 

Nieuwkoopseweg 48

Vlielandseweg 8 en 8A en 6