Op 6 april ging het HGOP, voor het eerst sinds Corona, weer op excursie, dit keer naar Den Briel. Voorafgaand aan deze excursie was op 17 april een goed bezochte lezing gehouden over 1 april 1572, waar de Hertog van Alva verslagen werd door de Watergeuzen en Den Briel bevrijd werd. Dat dit een populair onderwerp is bij onze leden bleek al uit het feit dat de excursie binnen 2 dagen was uitverkocht en dat de lezing goed bezocht werd.

Het programma van deze excursie bestond uit de volgende onderdelen:

  • Reis met de sponsorbus (helaas de laatste keer) naar Den Briel.
  • Koffie en gebak bij “De Hoofdwacht”, cafe/restaurant in een gebouw uit 1789.
  • Vervolgens een  bezoek aan het Historisch Museum Den Briel, waar gids Leo ons deelgenoot maakte van de gebeurtenissen van 1 april en later. De eerdere lezing werd gegeven door Roel Smachmuylders, die ook verbonden is aan dit museum.
  • Daarna een heerlijke lunch genoten bij “De Smaeck”.
  • Daarna een stadswandeling met het gilde van Den Briel.
  • Afsluitend een gezellige borrel bij “De Smaeck”.
  • Daarna met de sponsorbus weer terug naar Pijnacker. In de bus ging de borrel nog even door dankzij onze chauffeur :-).
Koffie met gebak bij aankomst Briel
Koffie met gebak bij aankomst.
Lunch in restaurant “De Smaeck”

 

 

 

 

 

 

 

Het was heerlijk weer deze dag en we troffen het ook dat er al enige dagen een Bevrijdingsfestival in Brielle was, overal vlaggen, verschillende militairen met jeeps, motorfietsen uit de oorlog en muziek etc. Kortom een zeer geslaagde excursie, wederom georganiseerd door Joke van der Hulst. En heel fijn dat in de sponsorbus terug naar huis Joke toezegde om volgend jaar weer de organisatie op zich te nemen!

 

 

 

Tekening van Willem van Oranje, ter plaatse getekend door Anja Brand.
Stadswandeling met onze gids met 40 jaar ervaring!