HGOP, pijnacker
z website 1.1 hervormde toren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.2 rk kerktoren

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.3 witte huis

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.4 1647

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

z website 1.5 cjmv

HGOP Brengt geschiedenis dichtbij!

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing: “Dordrecht na 1421”

8 april 2024 - 20:00 - 22:00

De geschiedenis van Dordrecht in vogelvlucht qua ruimte, infrastructuur, godsdienst, politiek, economie en mentaliteit vanaf de 15de eeuw tot nu.

Natuurlijk komen aan de orde: Reformatie en gevolgen voor Dordrecht, de Tachtigjarige oorlog, de moord op Johan en Cornelis de Witt en de Dordtse Synode, de Franse tijd met de revolutionaire veranderingen en het bezoek van Napoleon, de concurrentie met de havenstad Rotterdam om de toegang tot de zeehandel, de armoede in de 19de eeuw, het ontstaan van de arbeidersklasse en de sociale kwestie. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, de crisis in de jaren dertig en in grote lijnen de Tweede Wereldoorlog. Verder ook de wederopbouw, de jaren zestig en de jaren voor de eeuwwisseling. De 21ste eeuw komt ook nog een klein beetje aan bod met herstel van Dordrecht tegen de achtergrond van de globalisering.

Kortom, de geschiedenis van de stad in zevenmijlslaarzen tempo.

Drs. Kees Weltevrede

Drs. Kees Weltevrede was leraar geschiedenis en maatschappijleer in de bovenbouw van havo en vwo. Afgestudeerd in maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en van 1996-2003 voorzitter van de Vereniging voor docenten Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland (VGN).

In zijn historische onderzoek richt hij zich op de geschiedenis van Dordrecht. Hij publiceerde De opkomst van het fascisme en nationaal-socialisme in Dordrecht van 1932-1935 en Stad in oorlog 1940-1945.

Bovendien schreef hij veel artikelen in het tijdschrift van de Historische Vereniging Oud-Dordrecht en is hij auteur van het jaarboek 2021 getiteld: We zijn vertrokken –  De Jodenvervolging in Dordrecht 1940-1945.

Hij is al jaren betrokken bij de cursus Dordtologie.

 

Wanneer: maandagavond 8 april 2024

Locatie: ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker.

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Gratis toegang voor leden, voor niet-leden € 5,-

 

Heeft u een vraag of opmerking over deze activiteit dan kunt u die hier plaatsen:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Gegevens

Datum:
8 april 2024
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

De Acker Pijnacker
Park Berkenoord 2
Pijnacker,
+ Google Maps